Getijden webcast

Soms komen we door onze producties op hele speciale locaties en bij hele speciale mensen. Zo werden we in 2003 benaderd door de internet afdeling van de KRO/RKK om eens te komen praten over een live webcast van de zogenaamde ‘getijden gebeden’ van de zusters trapistinnen van Abdij Koningsoord in Berkel Enschot. Nu waren wij al enigszins bekend met het kloosterleven omdat wij al enige jaren de opnamen en online video’s verzorgenden van de getijden gebeden in het klooster ‘Abdij Maria Toevlucht’ in Zundert. Het is een speciale ervaring als je rondloopt in een klooster als zijnde 2 computer nerds, onze apparatuur is daar eigenlijk niet op zijn plek want je gaat voor je gevoel minstens 100 jaar terug in de tijd…. laat staan dat je er rondloopt met een mobiele telefoon en een gifgroene Apple laptop. Het is een andere wereld.

webcast reportagewagen met ons en de broeders

De KRO/RKK vroeg ons een live webcast mogelijkheid te ontwikkelen zodat de Getijden Gebeden van de zusters 6 keer per dag live te beluisteren zijn door luisteraars wereldwijd. De oplossing moest portable zijn zodat de opdrachtgever ook andere evenementen kon gaan uitzenden vanaf andere locaties. De stream moest zeer klein zijn zodat ook gebruikers met een analoge telefoonlijn nog konden luisteren. De opdracht van KRO/RKK zette ons wel even aan het denken. Indertijd was er nog amper breedband internet. Ook kunnen we de nonnen niet vragen even de webcast encoder op te starten door wat UNIX commando’s in de terminal in te toetsen. Het moest simpel te bedienen zijn en ook moest de uiteindelijke radiostream heel klein worden. Alles moest automatisch werken zodat wij er niets aan hoefden te doen dan behalve periodiek onderhoud en updates.

Het resultaat was een 1 meter hoge flightcase met daarin een Audio mixer + Compressor Gate. Hiermee konden we de audio qua klank en volume automatisch onder controle houden. Het signaal werd ingevoerd in de AudioEncoder. Dit was een computer met het Operating system Linux, hiermee konden we een mooie en stabiele mp3 stream maken die klein genoeg was om over een ISDN lijn te versturen naar de streaming provider. Onderin de webcastset zat ook een No-Break zodat bij spannings uitval de encoder gewoon bleef werken. De Encoder was ook voorzien van een 2de harddisk waar het hele systeem gespiegeld op stond.

De bediening van de set is een ander verhaal. We ontwikkelden een klein kastje met daarop 2 knoppen en een lampje. De nonnen drukte op ‘stream aan’ , het lampje ging knipperen als alles werkte. Aan de buitenkant zag het er allemaal heel simpel uit, maar in het kastje zat een webserver die in verbinding stond met de audio-encoder. Nadat er op de knop ‘stream aan’ werd gedrukt voerde de webserver een aantal commando’s uit naar de encoder zodat deze de stream startte en tegelijk ook inbelde via ISDN naar de streaming provider. Het kastje hing in de kerk en werkte perfect. Nadat een aantal jaren later ADSL-breedband beschikbaar kwam in het klooster, hebben we het systeem daarop aangepast, en ook een video-encoder geïnstalleerd zodat bij speciale evenementen er ook een video stream beschikbaar kwam. We bedienden de video encoder op afstand zodat de rust in het klooster gewaarborgd bleef.

kastje .. webcast set

In 2009 verhuiste het hele klooster van Berkel Enschot naar Oosterbeek, vlakbij Arnhem. De KRO/RKK vroeg ons om zorg te dragen voor de verhuizing van de webcastset en de nieuwe installatie in het totaal nieuw gebouwde klooster. We plaatsten nieuwe microfoons welke beter pastte bij de akoestiek van de nieuwe kerk. Daarnaast werd een zogenaamd CMS ontwikkeld voor de uitzend agenda. De zusters konden online de uitzendtijden zelf instellen en aanpassen.

nieuwe webcast set + nieuwe lokatie

We zijn nu meer dan 12 jaar verder, en hebben begin 2014 de ‘oude’ audio-encoder vervangen voor een nieuwe encoder. De wensen waren een kleine, energie-zuinige encoder. Omdat er nog steeds geen oplossingen bestaan die aan onze wensen voldoen hebben we weer de oplossing zelf ontwikkeld samen met de server experts van Warpnet uit Groningen. Ook is er een nieuw CMS ontwikkeld zodat de zuster klaar zijn voor de komende 12 jaar. Aankomende kerstdagen zijn een aantal speciale uitzendingen van de getijden. Als u wilt meeluisteren bezoek de trapistinnen van Abdij Koningsoord dan via deze link en geniet van de getjden.

link: getijden

Michiel Overeem - managing director Connecting Media Netherlands